CÍMLAP  A CÉGRŐLLAPJAINKHIRDETÉSHAM-bazárMIEGYMÁS  CÍMLAP


HAM-bazár: Budapest XIII., Dagály u. 11.      239-4932/36 m., 239-4933/36 m.      Nyitva: H–P. 09–14, csüt. 17 óra
 RENDELÉS:
hambazar@radiovilag.hu         (Bruttó árak, tartalmazzák az áfát!)

TRANZISZTOR katalógusprogram


A TRANZISZTOR katalógusprogram mintegy
7000 félvezetőeszköznek az adott eszköz alkalmazási köréhez leginkább megfelelő paramétertáblázatát tartalmazza (a tokozásra, a lábkiosztásra és a struktúrára vonatkozó bejegyzésen kívül osztályonként 10 paraméter). Nem áramkörtervezési célra készült, így részletes tervezési adatokat, jelleggörbéket, mérőkapcsolásokat nem tartalmaz. Célja csupán egy-egy meglevő eszköz azonosítása.

A program hardverigénye igen szerény: akár HDD-vel nem rendelkező IBM PC XT-ken is futtatható. Jellemzője a redőnyös menürendszer és az ezzel járó kezelési kényelem. A kezelése rendkívül egyszerű, hamar elsajátítható, nem kell hozzá "pilótavizsga". A legfontosabb opciókat állandóan kiírja a képernyőre, de egy rövid
help-szöveg is lehívható.

Az adatállományban szereplő eszközök
18 családba vannak sorolva

A keresés – hasonlóan a nyomtatott IC-atlaszokéhoz – osztályok, illetve típusjelzés (vagy annak első néhány karaktere) alapján is történhet, de egy rendkívül hasznos keresési opciót is beépítettek a szerzők. A kiválasztott osztály
paramétertáblájába a kívánt jellemzők határértékei beírhatók, és a program kikeresi a megadott határok közé eső paraméterekkel jellemezhető eszköz(öke)t. A bármilyen szempont szerint kikeresett félvezető helyettesítő típusát, típusvariációját is megadja. Utal a tokozásra, a lábak számára, kivitelére, illetve az eszközre vonatkozó IEC-, vagy JEDEC-szabvány számára, keltezésére. Rövid, szöveges formában ismerteti az adott típus jellemzőit, kérésre megadja bármely kiválasztott paraméter definícióját (néha számítóképletét is) és a vonatkozó szabványt.

A katalógusban az adatok nem ASCII formátumban szerepelnek, hanem tömörítve. Ennek ellenére azok bővítése, módosítása, törlése egyszerű, hiszen menüből történik. A program természetesen nemcsak tetszőleges fajtájú színes monitorral, de monokrom monitorral felszerelt gépen is fut. A kikeresett "adatlap" ki is nyomtatható.

A "Módosítás" legördülő menüben a felhasználónak lehetősége van:

A programot nem érdemes lemezről futtatni: gyorsabb, ha a fájlokat átmásoljuk pl. a C:/ -n előzetesen létrehozott TRANZ alkönyvtárba. Az indítás az INDUL.BAT meghívásával lehetséges.
 

©RADIOWORLDmedia  webmaster@radiovilag.hu