CÍMLAP  A CÉGRŐLLAPJAINKHIRDETÉSHAM-bazárMIEGYMÁS  CÍMLAP


HAM-bazár: Budapest XIII., Dagály u. 11.    239-4932/36 m., 239-4933/36 m.    Nyitva: H–P. 09–14, csüt. 18 óra
 RENDELÉS:
hambazar@radiovilag.hu         (Bruttó árak, tartalmazzák az áfát!)

CMOS katalógusprogram


A katalógus adatbázisa mintegy 200 alaptípust foglal magában. Nem áramkörtervezési célra készült, így részletes tervezési adatokat, mérőkapcsolásokat, elektromos paramétereket, ütemdiagramokat nem tartalmaz; célja csupán egy-egy meglevő eszköz azonosítása, ill. egy-egy kívánt logikai funkció megvalósításához alkalmas tok kikeresése.

A programrendszer struktúrája a TTL-katalóguséhoz hasonlít. Az adatok módosítása, törlése, bővítése olyan ASCII szövegszerkesztővel lehetséges, amely 64 kiB-nél nagyobb szövegfájlt is be tud tölteni (pl. a PCTOOLS word processzora).

A program kezelése is minden tekintetben megegyezik a TTL-katalóguséval. Indítása és az adatállomány beolvasása ennél is az INDUL.BAT meghívásával történik. Az adatállomány RAM-ba töltésének folyamata a képernyőn figyelemmel kísérhető. A bejelentkező képernyő megjelenése után F1-gyel lehet lehívni az osztálymenüt (választás: kurzorbillentyűk, majd SPACE, az F3-mal pedig közvetlen típusbeadás lehetséges.

A katalógusprogram az IC-ket a következő 14 kategóriába sorolja, amelyek közül a kívánt osztály(ok) kijelölése a SPACE gombbal történik:

Az egyes típusokról megelehetősen részletes tájékoztatást kapunk. A típusjelzés és a gyártó(k) megnevezése mellett feltünteti az esetleges ekvivalens típusokat is. Közli a kikeresett IC szabatos megnevezését. Ha szükséges, akkor közli az IC igazságtáblázatát, esetleg néhány, a felhasználásához elengedhetetlen egyéb adatot is.

A kikeresett adatlap ki is nyomtatható.

A program kezelése rendkívül egyszerű, hamar elsajátítható, nem kell hozzá "pilótavizsga". A legfontosabb opciókat állandóan kiírja a képernyőre, de az Alt + I billentyűkombinációval egy rövid help-szöveg is lehívható.

A programot nem érdemes lemezről futtatni: gyorsabb, ha a fájlokat átmásoljuk pl. a C:/ -n előzetesen létrehozott CMOS alkönyvtárba.

A CMOS, ill. a TTL program lehetőséget ad az adatállomány összefűzésére, így egyetlen közös – pl. LOGIKAI nevű – alkönyvtárban egyesített CMOS-TTL katalógusprogram is létrehozható. Ehhez a közös könyvtárba átmásolt CMOS.KAT, ill. a TTL.KAT adatállományt a DOS copy parancsával össze kell fűzni, pl. így:

copy cmos.kat + ttl.kat log.kat

A következő lépésben módosítani kell az INDUL.BAT egyetlen sorát:

katalog log.kat lpt1 74

A közös CMOS/TTL adatbázis ezután LOG.KAT néven szerepel; az eredeti CMOS.KAT, ill. a TTL.KAT akár ki is törölhető. Aki óhajtja, a BEMU.TXT bejelentkező oldalt is áttervezheti.

Az adatállomány a felhasználó által is bővíthető; ezt az INFO.TXT fájl részletezi.

A programból az Alt + x billentyűkombinációval lehet kilépni, de csak akkor, ha éppen egy kiválasztott típus adatai jelennek meg a képernyőn.

 

Namo WebEditor 3.0

©RADIOWORLDmedia 2002-2008  webmaster@radiovilag.hu